Kutak za odmor

Ovo je moj kutak za odmor... (što je očigledno).
Kad sam tužna, tužna sam.
Kad sam sretna, sretna sam.
Kad sam ljuta, ljuta sam.
Razočarana, razočarana.

Upravo zbog toga, biće svega u mom malom kutku...

Šetnja
2012/02/04,14:01

 

Konačno je i moj grad osvanuo obučen u bijelo. Neki se raduju, neki baš i ne i razumijem i zašto. Ali, ja se radujem.

Sinoć sam sa svojim dragim šetala, smrzli su mi se prsti ali vrijedilo je. Taj čarobni prizor pahuljica kako plešu pod svjetiljkama, podsjeća me na djetinjstvo, kad već pada noć a mi se vraćamo iz škole, još uvijek naivni i uvjereni da je život samo med i mlijeko. 

Snijeg neumorno pada a nas dvoje, poput dva tinejdžera, guramo jedno drugo, pokušavamo se grudvati ali ne ide, suviše je suv. Svjetluca poput kristala i ja se oduševljavam, on me zeza a ja se, kao ljutim. Htio je da me gurne, uvalja u snijeg ali je u poslednjem trenutku primjetio zatrpane stubiće. Sreća. Pada mu pahuljica na trepavicu, ja je ljubim. Ljubim to drago lice i sretna sam što postoji, što je baš meni određeno da mi uljepša život. Šetamo našom ulicom, baš kao na početku kad smo, otkrivali jedno drugom svoje tajne, svoje želje i snove, nadanja...  

Prati me kući, a onda mora da se vrati svojoj, sam. Ja mu kažem da me ne mora pratiti, nije mi daleko, nije ni kasno. A on kaže: "Znam ja da ne moram". I to je dovoljno da zahvalim Bogu i sudbini na našem postojanju...

 

Lj.

 

 

Najbolji za mene
2012/01/02,22:58

 

Znaš li koliko toga bih ti htjela reći a ne pronalazim riječi. Kao da ne znam oblikovati misao u riječ. Voljela bih da možeš zaviriti u ono što se dešava u meni, doživjeti to na moj način, osjetiti ono što ja osjećam.

 

Nekada sam za svaku misao imala ime. Ako nisam znala da kažem, znala sam napisati. A sada, pored tebe, ja ostajem nijema a ti uskraćen za saznanje šta mi zaista značiš. 

Vjerujem da svako od nas idealizuje svoju vezu, ma kakva ona bila. Nekidan sam se nasmijala svojoj konstataciji (nikom nerečenu, srećom) kako si ti, u konkurenciji sa momcima/muževima mojih drugarica, zaista najbolji. Bila sam tako uvjerena u to da bih, nekoliko sati poslije toga, shvatila da svaka jednako misli o svojoj ljubavi. I dobro je što je tako.

 

Ali, opet ne mogu da se otrgnem istom tom utisku da si najbolji. Zadovoljiću se činjenicom da meni ipak jesi. Naravno, imaš ti i mana, nije da ih ne vidim ili ignorišem. Nije ni da me ne nerviraju. Izluđuješ me nekad, tako da bih te udarila (da smijem :) ). Ali, to su mane koje su podnošljive, onakve kakve imam i ja, koje i ti trpiš od mene.

 

Ono što te čini najboljim za mene, jeste način tvog ophođenja sa mnom ali i sa mojom porodicom i prijateljima. U pola noći, mogu te nazvati i ako nema nekog posebnog razloga za to, ako mi je samo dosadno, ti bi pričao sa mnom bez negodovanja što te budim. Naizgled, mala stvar a zapravo je velika.

Kad ti se zahvalim zbog nečega što uradiš, nije to da bih ti iskazala samo zahvalnost ili puka kultura, znam da ne voliš da to radim. Ja samo želim da znaš da cijenim i poštujem tvoju dobrotu i da neću sebi dozvoliti da dovedem u opasnost našu vezu zbog nerazumijevanja ili nesporazuma.

 

To što me uspavljuješ i budiš porukama za laku noć i dobro jutro baš svaki dan, to što nikada ne odeš a da ne mahneš, to što imamo neke svoje šifre i znakove, što mi pokloniš krem bananicu, što privlačimo jedno drugo kao magnet, što nam se dlanovi stope jedan sa drugim i još hiljadu sitnica, sve je to lijepo i slatko. I znači mi, zaista. To su sitnice ali one održavaju nešto važnije i krupnije.

 

A to je naša spremnost da jedno drugom uvijek budemo podrška, da razumijemo i kad se ne slažemo. To je sposobnost da jedno bude mirno i staloženo dok je drugo nervozno i da ne dozvolimo da ljutnja vlada nad ljubavi. Ono kad se sporečkamo pa onda oboje povisimo ton, malo se svađamo, ćutimo nekoliko minuta a onda stegnemo ruku jedno drugom kao znak da je sve u redu i da će uvijek tako biti.

 

To je ono kad se ja povučem u sebe a ti me gledaš u oči sve dok ne kažem šta me muči. Kad plačem bez razloga a ti me zagrliš i kažeš: "Isplači se ako će ti biti lakše". Kad sam sama sebi toliko ružna da ne mogu ni da se pogledam u ogledalo a ti kažeš: "Lijepa si. A i da nisi, meni bi bila najljepša". 

 

To je ono nešto što ja ne znam da kažem a tako snažno osjećam. 

 

Lj.

 

 

Gospodin pravi
2011/11/27,17:41

Ovo je copy/paste sa mog nekadašnjeg bloga. Čitajući stare postove, podsjetila sam se na neke stvari, malo nasmijala ali i rastužila. A neke služe za pamćenje  i podsjećanje pa sam odlučila da ih podijelim sa vama.

 

 

 

 

"18.07.2009.

 

Imala sam potrebu da kupim knjigu. I kupih tri... Od te tri, jednu pročitah za dva dana. Gledali su me, čudili se, pitali se čemu ta površnost i traženje odgovora u knjigama kad imam dovoljno godina, iskustva i pameti da i sama prepoznam znakove...

Reći ćete i vi... površno... ali nije... ja sam se oduševila načinom na koji autorka iznosi činjenice i pogađa pravo u srž onoga što se mnoge od nas pitaju... kako znati da li treba otići ili ostati...

Prije nego što izdvojim ono što me je baš dotaklo, moram reći da je suština svake veze to da vas čini sretnima, ma kakva ona bila u očima drugih ljudi... a da bismo znali da li smo sretni, moramo biti iskreni prema sebi...
Mira Kirshenbaum
"Is he Mr. Right"
(Da li je on gospodin pravi)


-               "Imate dobru hemiju kad vam je lepo dok se zajedno vozite. Kada vam je lepo da jednostavno leškarite i pričate. Kada delite probleme jedno s drugim. Kada zajedno lenstvujete. Kada izgladite svađu. Kada vam je lepo jednostavno zato što ste u vezi."


-               "Hemija je vaš osjećaj uklapanja sa nekim. Zato bi bilo prirodno da znate da li je među vama ima ili nema. Ali, naravno, mi smo smo ljudska bića i uvek nalazimo načine da zakomplikujemo i najprirodnije stvari."


-                "Ne možete biti sigurni u hemiju dok se ne naviknete jedno na drugo i ne vidite jedno drugo u realnim uslovima svakodnevnog života. Kada dođete iscrpljeni i nervozni sa  posla. Kada ste suviše umorni da biste se doterivali. Kada se zaglavite u rutinskim poslovima. Kada vam ponestanu načini da impresionirate jedno drugo. Tada možete da vidite svoju pravu hemiju."


-                "Ako se ne usredsredite na formalne parametre, već jednostavno na to kako se osećate kada ste sa tim čovekom, onda nećete pogrešiti. Većina žena tvrde da se čak i u najkvalitetnijim vezama osećaju ponekad usamljenim. Ali ako se sa svojim partnerom osećate usamljeno "prečesto" ili "najveći deo vremena" onda je to loš znak"


-                "U partnerovom ponašanju prema vama treba da bude nečeg što čini da se osećate većom i boljom osobom a ne kao neko ko je ograničen, smotan i zarđao"


-                "Mudre žene raskidaju sa pogrešnima. Na ovaj način sebi omogućavaju da dođu do onog pravog"


-                 "ŽIVELA SAM TRIDESET DVE GODINE BEZ NJEGA, ZAŠTO BIH MU SAD DOZVOLILA DA ME ZAMAJAVA? NE IDE NAM. ON JE PROŠLOST"


-                 "S vašim partnerom ste u vezi koja se tek razvija. Da li znate šta to znači? To znači da je on tek kandidat. Konkurisao je na mesto vašeg muža, vašeg životnog saputnika. Pa nazovite me ludom, ali ako tražite kandidata, ne vidim zašto biste mu tolerisali bilo koji izgovor"


-                  " Koga je briga kakva su bila ta dobra vremena? Jedino što je važno jeste da li vam je sada dobro!  Ljubav? Koja korist od nje ako niste srećni? Navići ćete se na njega? Da ste mogli da se naviknete, to bi se već desilo! Ne postoji bolji? Postoji bolji i vi ćete ga naći ako se dovoljno potrudite!"


-                   "Računica kaže, ako biste potrošili tri godine na svakog pogrešnog, to bi bilo trideset godina potrage pre nego što biste našli gospodina Pravog. Kako vam se ovo dopada!? Prilično zastrašujuće, zar ne!? Ali ako potrošite samo tri meseca na svakog pogrešnog, to je samo trideset meseci, tj. dve i po godine pre nego što pronađete gospodina Pravog."


-                        "Najvažnija stvar je da se usredsredite na ono što vam je potrebno da biste bili srećni a ne na ono što morate da učinite da biste sprečili da vam se ponove neke ružne stvari iz prošlosti"


-                     "Možete biti sa čovekom koji flertuje sa drugim ženama - ako to želite. Možete, ukoliko vam to zaista ne smeta. Ja vam samo govorim da ne poričete bilo šta što vam smeta, šta god da je posredi."


-                    "Ne kažem da treba momentalno da raskinete sa partnerom ako je učinio jednu sitnicu zbog koje ste osetili nesigurnost. Ali treba da raskinete ako to često čini, i ako ste ga zamolili da prestane s tim, objasnivši mu da vas to čini nesigurnom, a da on neće ili ne želi s time da prestane"


-                     "Ne možete dozvoliti da to što je neko zauzet i zamišljen bude izgovor za to što je zao i sebičan. Šta vas briga ZAŠTO se tako ponaša. Ako je skot prema vama, onda je skot i gotovo"


-                      "Jednostavno ćete imati osjećaj da nije tu kada vam je potreban na način na koji vam je potreban"


-                      "Budite ono što jeste sada. Vidite kako on sada reaguje na to. U redu, možda kada pokažete svoja mračna raspoloženja, on će se prepasti i - put pod noge. To boli, ali je ustvari baš dobro što ste to saznali sada. Vaš partner je skriveni Pogrešni. Nije mogao da vas prihvati takvu kakva jeste pa odustaje pre nego što ga vi sami odbacite"


-                       "Ne sviđate mu se ako vam stalno priča kako biste bili sjajni kada biste izvesne stvari kod sebe promenili. Sviđate mu se ako jednostavno uživa u vama baš takvoj kakva ste. Ne sviđate mu se ako s vama želi samo seks. Sviđate mu se ako jednostavno uživa u vašem društvu i nakon vođenja ljubavi. Ne sviđate mu se ako troši svoj novac na vas. Sviđate mu se ako na vas troši svoje vreme. Ne sviđate mu se ako vam stalno govori kako ste lepi. Sviđate mu se ako mu se dopada vaše ponašanje."


-                         "Ako ste upravo izašli iz duge veze ili nemate dovoljno iskustva sa muškarcima, kako možete reći da znate šta želite? Vi ste kao neko ko nikad nije jeo sladoled. Jednom kada probate prvi ukus, verovatno će na početku biti toliko uzbudljivo da nećete želeti da probate ostale. Ali dok ne probate nekoliko različitih ukusa, kako ćete znati da onaj prvi koji ste probali nije taj koji vam se zapravo najmanje dopada"


-                        "Morate paziti da ne preterate sa analizom svojim osećanja. Naravno da može biti korisno da znate zašto vas, na primer, on čini nervoznom. Ali ne smete nikada izgubiti iz vida tu činjenjicu. Činjenica da vas vaš partner čini nervoznom daleko je važnija od neke male teorije koja će to uspeti da objasni"


-                        "Nije problem u tome ako mu treba ribanje. Problem je ako on ne dozvoljava da bude izriban"


-                        "Pokušaj da se potisnu svoje reakcije isto je što i jako zatezanje dugačkog lastiša na praćki. Da, možete ga još zategnuti. Ali će vas, kad krene unazad, još jače i bolnije udariti"


-                      "Šansu dajete samo muškarcima koji su položili prijemni. Ne dajete je onima koji su podbacili"


-                     "Držite se dela vas koji govori: To sam što sam, i ako ti se ne sviđam, druškane, to je tvoj gubitak"


-                     "Ne pravite grešku koju prave mnoge od nas. Toliko smo obuzete razmišljanjem da li će se on javiti i pozvati nas da ponovo izađemo da zaboravimo da proverimo sa samom sobom šta osećamo prema njemu. Proverite šta osećate i ako vi ne želite njega, šta vas briga što on ne želi vas"


-                     "Postoji mnogo drugih muškaraca koji bi želeli da podele s vama onakav život kakav vama odgovara"


-                     "Ne treba nikada, nikada da se trajno vezujete u fazi zaljubljivanja. Bićete itekako u iskušenju. Jer se osećate tako dobro. Možda bolje nego ikada do tad. Ali pravi test tek sledi - da vidite kakva vam je hemija kada zagazite u period prizemljenja"


-                    "Mnogo puta činjenica da sumnjamo potiče od svih onih stvari u koje smo se razočarali u prošlosti"


-                   "U sledećoj vezi, kunem se, one sekunde kada shvatim da nema dobru hemiju, napraviću polukružno i izaći ću iz veze"


-                 "Sasvim je normalna reakcija da osetite otpor prema prepuštanju nekom tipu za koga smatrate da ima problem sa prepuštanjem vama"
 

Hvala ti...
2011/09/24,17:56

Živim 100 na sat poslednjih godinu dana. Trudim se da stignem na sve strane, da što više obaveza riješim za kratko vrijeme, da bi kasnije bilo lakše nositi se sa ostalim. Nije uvijek bilo tako. Znala sam i s noge na nogu da teturam i mislim kako ima vremena. A godine lete, traže svoje. Zato, kao što kaže ona narodna "Što možeš danas, ne ostavi za sutra".

 

Ali, pravdam se činjenicom da nisam imala neki prevelik razlog da požurim. Nisam imala nekoga sa kim sam planirala budućnost, bar ne neku blisku budućnost i mislila sam da će tako ostati još dugo, dugo. Pomirila sam se sa tim. A onda, negdje na pola tih laganih koraka, stigao si me, uhvatio za ruku i poveo putem ljubavi. Natjerao si me da ubrzam korak, da svjetlije gledam u sutra i vjerujem da za mene postoji sreća zvana ljubav i porodica.

 

I sada si moja podrška, guraš me da idem naprijed i završim sve što sam odlagala i trebala završiti prije nekoliko godina. Nije baš lako i jednostavno, ljubav daje krila ali poletjeti moraš sam. Zato neću lagati kako mi sve ide glatko otkad sam te upoznala i kako si zaslužan za sve što sam uspjela. Ali, jesi zaslužan što mi naši planovi daju elan da trčim a ne da hodam ili se samo prebacujem sa noge na nogu. Zaslužan si za iskren osmjeh i srce puno radosti jer tvoja prisutnost je ispunila moj život nečim što se riječima ne može opisati, osjećanjima koja se samo u očima mogu pročitati...

 

Volim te, ljubavi. 

Lj.

 

 

 

Ta tanka linija između Da i Ne
2011/09/08,01:14

 

Kako da nađem riječi kojima bih se zahvalila nebu koje nas je spojilo. Da li je bila sudbina ili slučajnost da se na taj način sretnemo, upoznamo, zavolimo? Kakve su nas to moćne sile vodile da pristanemo na taj luckasti prijedlog samo da bismo iskazali poštovanje prema nekom trećem? I šta bi bilo da je jedno od nas reklo "ne"?

Ne bih se ja ni okrenula za tobom da sam te negjde srela. Ne bi ni ti za mnom! Možda sam nekada i prošla pored tebe ne znajući da si moja ljubav, čovjek sa kojim ću dijeliti život, snove, želje...

A da samo znaš na kakvom sam dnu bila samo nekoliko mjeseci prije nego što sam začula tvoje korake. To je jedina stvar koju o meni ne znaš. I ne trebaš da znaš da sam nekome ko mi je mnogo značio bila ona druga. Jer to ne govori o njemu nego o meni, koja sam dopustila takvo poniženje. I kad sam smogla snage da se istrgnem iz tog otrovnog zagrljaja, dala sam sebi oduška, provela nekoliko besanih noći i dana negdje daleko van ove svakodnevnice, obrisala prašinu i obećala sebi da ću dati ljudima priliku i da ću ih upoznati prije nego što donesem bilo kakav zaključak.

Zato sam, između ostalog, i pristala na taj ludi prijedlog. Čekala sam, ni sama ne znam šta ni koga, a kad sam začula korake, okrenula se... Kao da sam te cijelog života poznavala. I tačno pamtim prvu misao o tebi, nešto što sam vidjela u tvojim očima i u što vjerujem već dugo. Da mogu imati povjerenja u tebe, da nisi od onih lažljivih, pokvarenih. Iako, sa velikim razočarenjem iza sebe, nekako sam, bez kočnica, vjerovala da si drugačiji. I još vjerujem. 

Ne, nisam se tada zaljubila u tebe, mada bi ovi leptrići u stomaku mogli reći da je to bila ljubav na prvi pogled. Ali, nije. Ljubav se desila kasnije, kad je zaljubljenost malo spustila loptu, kad sam se prvi put zabrinula zbog tebe i iskreno osjećala tvoju patnju.

Ta ljubav još traje i iz dana u dan se zahvaljujem i Bogu i onoj trećoj osobi koja je nešto vidjela u nama i vjerovala da smo stvoreni jedno za drugo. Ne znam kako joj je to pošlo za rukom i kako je imala toliko strpljenja da nas oboje nagovori na jedan takav sastanak (koji smo prezirali) ali sada sam sretna što jeste...

 

 

"Pitaj, ja sve bih ti rekla,
ljubim gde tuga te pekla,
ne daj da nam ljudi kvare dan.

Ljubav u inat nek' živi
kad nam dodju dani sivi,
naš je prozor uvek osunčan"

 

 

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu
"Dok žena plače, suzama sprema zasjede"
eXTReMe Tracker